Alle kleuren van de regenboog ...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Verhalen Volgende

Postzegels gedrukt in één kleur

Eén van de vele zaken waarmee een vormgever te maken krijgt bij het ontwerpen van een serie postzegels is het kleurenpalet. Hiervoor golden vroeger een aantal voorschriften, en ook de techniek was bepalend.

De eerste serie postzegels van Nederland bestaat uit een 5 cent blauw, een 10 cent rood en een 15 cent oranje. De reden voor deze kleuren lijkt voor de hand te liggen: blauw en rood staan voor de Nederlandse vlag, en oranje voor de wimpel. Zo vanzelfsprekend als het lijkt, is de keuze niet. Aanvankelijk werd gedacht aan een 10 cent geel of groen. De voorzitter van het Muntcollege, A. Vrolik, had voor de 5 cent een voorkeur voor zwart. Hij had hierbij waarschijnlijk de One penny black, de eerste postzegel ter wereld, voor ogen. In Engeland was men er al snel achter gekomen, dat zwarte stempelinkt op een donkere postzegel niet leesbaar was, dus de One penny black werd binnen een jaar al door een rode postzegel vervangen.

De eerste serie Nederlandse postzegels verschijnt in één drukkleur: het was toen erg moeilijk om bij plaatdruk met meer kleuren te werken.